Hlavní obsah

Fico i extremisté svolávají do Košic protivládní protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko

Ve středu se mají v Košicích konat protivládní protesty, které organizuje opoziční strana Směr-slovenská sociální demokracie Roberta Fica a extrémní pravice. Mimoparlamentní strana Progresivní Slovensko (PS) na to upozornila evropské socialisty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Fico

Článek

Celkem osm slovenských europoslanců žádalo vyloučení Směru ze socialistické frakce Evropského parlamentu za spolupráci s extrémní pravicí ze strany Republika, kterou tvoří odštěpenci ze strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko.

„Je absurdní, že právě s fašistickými stranami se jen tři dny po výročí Slovenského národního povstání plánují představitelé strany Směr postavit na jedno pódium. Rétorika vrcholných představitelů Směru, včetně Roberta Fica, se stále víc přibližuje rétorice krajní pravice,“ upozornila skupina slovenských europoslanců.

Eurosocialisté: vylučování nebude

Robin Murphy, mluvčí evropských socialistů, řekl, že k vyloučení Směru nedojde. „Na falešná obvinění už Směr reagoval a věc považujeme za objasněnou,“ prohlásil.

Na Slovensku obvinili policejního prezidenta

Zahraniční

Fico totiž ve svém stanovisku zdůraznil, že při organizování protestu před košickým sídlem ústavního soudu nespolupracuje s krajní pravicí a Směr chce poukázat na destrukci právního a sociálního státu. „Není žádný organizační výbor a s nikým není domluvená politická spolupráce,“ upozornil Fico. Milan Uhrík, šéf strany Republika, potvrdil, že se k protestu přidávají, ale jejich akce oficiálně začíná o hodinu dříve než demonstrace Směru.

Politolog Jozef Lenč nepovažuje za správné přenášení vnitropolitického boje na evropskou půdu. Upozornil však, že Směr už měl dočasně pozastavené členství ve frakci evropských socialistů, když Fico v roce 2006 vytvořil vládu s Vladimírem Mečiarem a Jánem Slotou. „Tehdy to byla iniciativa přímo evropských so-

cialistů,“ citoval deník Pravda Lenče.

Slovenské volby by vyhrál Pellegriniho Hlas

Evropa

Politolog dává PS za pravdu v tom, že Směr a rétorika jeho čelních představitelů se posouvá. „To, že Směr není moderní evropská socialistická demokracie 21. století, přiznal i sám, když se nazval slovenskou sociální demokracií. Tím dal najevo, že ideologickým ukotvením je výrazněji nacionalistický a konzervativnější než soc. dem. všeobecně,“ podotkl Lenč.

Reklama

Výběr článků

Načítám